80 la sută din toate postările de pe Internet sunt într-una din cele 10 de limbi: engleză, chineză, spaniolă, japoneză, portugheză, germană, arabă, franceză, rusă, și coreeană

Publié le par protranslatio

Diversitatea lingvistică și culturală sunt expuse riscului. Se estimează că aproape jumătate din cele aproximativ 6.000 de limbi din lume ar putea dispărea până la sfârșitul secolului (un procent de 96 la sută din aceste limbi vorbite de doar patru la sută din populația lumii).

Limba vernaculară este limba maternă sau dialectul nativ al unei populații specifice, regiuni sau țară, și este mai mult limbajul de exprimare obișnuit decât scrierea oficială. În fiecare zi, zeci de aceste limbi vernaculare dispar. Acest lucru este alarmant, pentru că limba joacă un rol vital în dezvoltarea, în asigurarea diversității culturale și a dialogului intercultural, și este, de asemenea, esențială în consolidarea cooperării, conservarea patrimoniului cultural și asigurarea unei educații de calitate pentru toți.

Din păcate, tehnologia informației și comunicațiilor, în special pe Internet, au contribuit atât de mult la tendința de reducere a diversității lingvistice, deși organizații internaționale, precum UNESCO susțin cu regularitate necesitatea pentru o prezență mai mare de conținut în limbi autohtone.

Dominația on-line a anumitor limbi este incontestabilă: cel puțin 80 la sută din tot conținutul de pe Internet este exprimat în una din cele 10 limbi: engleză, chineză, spaniolă, japoneză, portugheză, germană, arabă, franceză, rusă, și coreeană. Și limbile africane sunt reprezentate pe Internet, dar nu ca un mediu de comunicare pe scară largă și de multe ori cu un conținut minim în limbile respective.

 

 

Sursa: Balkans.com

Publié dans traduction

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article